Kwartscomposiet

Kwartscomposiet wordt samengesteld uit kwartsgranulaten, harsen en kleurpigmenten. Dit samen zorgt er voor dat er een uiterst hard en bestendig materiaal ontstaat. Kwartscomposiet is een perfect materiaal voor vensterbanken, keukenwerkbladen, badkamers, vloeren en wandbekledingen. In ons assortiment hebben wij kwartscomposiet van Silestone® en van Diresco®.

Achtergrond informatie

Composiet wordt opgebouwd uit meerdere samengevoegde componenten. De ruwe producten bestaan uit de grondstoffen (waaronder kwarts en glas), hars als bindmiddel en diverse toevoegingsstoffen. De kwartsbladen bestaan voor 90 procent uit natuurlijke producten, voornamelijk kwarts. Naast diamant, is dit één van de hardste mineralen uit de natuur.

Aan dit kwarts voegt men een mix van hars- en kleurstoffen toe. De grondstoffen en het hars worden samen vermengd en tot plaat geperst. Aansluitend wordt de plaat gedurende 30 min. tot 100˚C verhit waarna deze gedroogd wordt. Dit proces leidt tot een homogeen, uiterst hard product.

Oppervlaktebewerkingen

Naast de diverse kleuren en structuren zijn diverse oppervlaktebewerkingen mogelijk. Per leverancier kan de naamgeving hiervan verschillen. In het algemeen valt het volgende te onderscheidden: gepolijst (ook wel poli of gloss genoemd), gezoet (vergelijkbaar met velvet en suede) en gevlamd (anticato of volcano).

Bij een gepolijste afwerking heeft het materiaal een hoogglans afwerking verkregen en heeft het voordeel dat het oppervlak sterk afgedicht is, waardoor de vlekmakers helemaal geen kans op doordingen maken. Daarnaast heeft het materiaal een luxe en moderne uitstraling.

Bladen met een gezoet, velvet of suede oppervlakte hebben een luxueze matte uitstraling. Deze oppervlakte bewerking zorgt voor een exthetische meerwaarde plus ze staat garant voor een uitstekende dichtheid, diepe kleur een aanzienlijk verhoogde onderhoudsvriendelijkheid.

De gevlamde, anticato of volcano oppervlaktebehandeling heeft een wat ruwere oppervlakte met grovere structuur. Deze robuustere uitstraling laat zich gemakkelijk toepassen in iedere omgeving. Dus ook in een meer landelijke of klassieke woonstijl. Deze specifieke behandeling gaat niet alleen slipgevaar tegen, het opent ook decoratieve perspectieven. Nadeel is dat het enigszins meer onderhoud vergt.

Plus- en minpunten

 • Vlek- en zuurbestendig
 • Vloeistofdicht en vlekbestendig
 • Maatvast
 • Schokbestendig
 • Krasvrij
 • Slijtvast
 • Niet geschikt voor buiten

Voorzorgsmaatregelen

Kwartscomposiet is een uiterst sterk en duurzaam materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 • Gebruik nooit een schuurmiddel, schuursponsje of staalwol, dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken;
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten, of met een PH waarde hoger dan 10. Let dus op met sommige tabletten voor de vaatwasser;
 • Bepaalde agressieve chemicaliën - zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers - kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak. Ook trichloorethaan, methyleenchloride, verfstripper en schoonmaakmiddelen met een hoge alkaline- of PH-waarde moet men vermijden. Gebruik ook geen schoonmaakproducten op basis van marmermeel;
 • Zet NOOIT hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik altijd een onderzetter! Dit om eventuele verkleuring van het oppervlak te voorkomen;
 • Gebruik altijd een snijplank bij het versnijden/verwerken van voedingsmiddelen ten einde snijsporen op het aanrechtblad te vermijden;
 • Ga nooit op het blad zitten of staan. Dit om het scheuren door extreme spanningen te vermijden bv. bij uitsparingen en overhangende delen;
 • Gebruik kwartscomposiet niet als gevelbekleding voor buiten, zwembadbekleding of andere toepassingen waarbij de composietplaat blootgesteld wordt aan chemicaliën, extreme verhitting, vlammen of ultraviolette stralen.;

Onderhoud van kwartscomposiet

Het oppervlak van kwartscomposiet is niet poreus en daardoor bestand tegen allerlei dagelijkse vlekkenmakers.

Beschermen

Door de dichtheid van de poriën is het niet nodig om een protector aan te brengen. Het is dan ook aan te raden geen waterafstotende middelen, impregneer- of glansmiddelen en vlekstop etc. op het oppervlak te gebruiken. De glans van kwartscomposiet, is de natuurlijke glans van het product zelf en mag niet in contact komen met afbijtmiddelen, bijtende soda of bleekmiddel.

Hoewel kwartscomposiet gedurende niet al te lange periodes hoge temperaturen kan verdragen, is dit afhankelijk van diverse factoren zoals dikte, kleur, situatie etc. Om deze reden wordt afgeraden om het product continu bloot te stellen aan een warmtebron of warme pannen, friteuses enz. Tevens kan kwartcomposiet van kleur veranderen wanneer het buiten of op plaatsen met een sterke UV-straling, is blootgesteld.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

U kunt voor dagelijks reinigen een eenvoudige vaatdoek of vochtige langharige microvezeldoek en een neutraal residuvrij kleurloos schoonmaakproduct gebruiken. De meest voorkomende vlekken kunt hiermee makkelijk verwijderen.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Gebruik geen reinigingsmiddelen zoals agressieve ontvetters of bleekmiddel op het werkblad. Mocht het werkblad met dit soort middelen in aanraking komen, verwijder het dan meteen met een ruime hoeveelheid water en een vochtige doek, en droog het oppervlak na met een stukje keukenpapier.

Kalkvlekken kun u het beste verwijderen met schoonmaakazijn of een huishoudelijke ontkalker. Direct daarna grondig naspoelen met water en nadrogen.

Vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) behandelen met onverdund afwasmiddel. Dit even in laten trekken, met een doekje of eventueel een nylon borstel, daarna grondig naspoelen met water en nadrogen. Hardnekkige vlekken zijn tevens gemakkelijk te verwijderen met een powerspons/wonderspons van melamine schuim.

Voedselresten die na opdrogen hard worden (bijvoorbeeld kauwgom, mosterd, vet) dienen eerst weggeschraapt te worden met behulp van een stompe kunststof schraper. Daarna schoonmaken, grondig naspoelen met water en nadrogen.

Producten

 1. Dekton tafelblad met houten kruispoot onderstel

  De houten poten van zowel de stoelen als de tafel, maken deze set tot een geheel. Door het grote aanbod van zo...

  Bekijk product
 2. RVS tuinset met Dekton tafelblad en tuinstoelen

  Een prachtig gedekt Dekton tafelblad is en blijft een lust voor het oog, zeker in combinatie met een zorgvuldi...

  Bekijk product
 3. Dekton tafel met Scandinavisch design onderstel

  Deze stijlvolle tafelset mag en kan niet ontbreken ontbreken in uw leefomgeving. Zowel binnen als buiten komt...

  Bekijk product

Technische eigenschappen

Naast de kleur- en textuurrange verschillen de merken kwartscomposiet van elkaar. Daarom worden deze hieronder separaat weergegeven:

Eigenschappen Silestone® kwartscomposiet

Herkomst Spanje
Dichtheid +/- 2400 kg per m3
Verkrijgbare diktes 12, 20 en 30 mm
Plaatformaat Tot 3180 x 1400 mm
Buigsterkte +/- 32 N/mm²
Waterabsorptie 0,04 - 0,05 %
Weerstand tegen diepe slijtage 250 - 285 mm² %
Schokbestendigheid 3,0 - 14,0
Vorstbestendig Nee

Eigenschappen Diresco® kwartscomposiet

Herkomst België
Dichtheid +/- 2350 kg per m3
Verkrijgbare diktes 12, 20 en 30 mm
Plaatformaat Tot 3180 x 1400 mm
Buigsterkte > 35 N/mm²
Waterabsorptie 0,021 - 0,028 %
Weerstand tegen diepe slijtage 165 - 227 mm² %
Schokbestendigheid 3,0 - 9,0
Vorstbestendig Nee

Varianten

In het kleurenspectrum onderscheiden we de kleuren van de kwartscomposieten bladen van Silestone® en die van Diresco®.

Kleuren Silestone® kwartscomposiet

Silestone® is beschikbaar in meer dan 90 kleuren (ook wel decors) genoemd. Hieronder een selectie van de meest gebruikte kleuren. Andere kleuren kunnen we natuurlijk ook leveren.

 1. Blad Dekton Kelya (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Deze steensoort is overwegend zwart van kleur met witt...

  Bekijk product
 2. Blad Dekton Gada (texture)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Geïnspireerd op natuursteen doet dit tafelblad denken...

  Bekijk product
 3. Blad Dekton Fossil (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Fossil is een matte, geaderde antracietgrijze plaat we...

  Bekijk product
 4. Blad Dekton Vegha (matt)

  Dit door graniet geïnspireerd tafelblad, heeft een stormachtige grijstint met een gewolkt decor en een intens...

  Bekijk product
 5. Blad Dekton Sirocco (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Sirocco heeft een bruingrijze achtergrond met kleine l...

  Bekijk product
 6. Blad Dekton Danae (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Danae heeft een zachte beige tint gecombineerd met een...

  Bekijk product
 7. Blad Dekton Edora (texture)

  Dekton tafelbladen zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en diktes. De door natuursteen geïnspireerde Edora ta...

  Bekijk product
 8. Blad Dekton Irok (matt)

  De door natuursteen geïnspireerde tafelbladen Irok Naturel, hebben een zacht beige tint met licht grijze ader...

  Bekijk product
 9. Blad Dekton Aura15 (matt)

  Mooi bijna satijnachtig, is dit op marmer geïnspireerde Aura15 Dekton tafelblad. Deze bladen zijn geschikt vo...

  Bekijk product
 10. Blad Dekton Nayla (matt)

  Dekton is een op natuursteen geïnspireerd tafelblad, met hele goede technische eigenschappen. De Nayla tafelb...

  Bekijk product
 11. Blad Dekton Entzo (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Deze steensoort is overwegend wit van kleur en heeft e...

  Bekijk product
 12. Blad Dekton Kairos (matt)

  Het matte licht beige Kairos tafelblad, is gemaakt van op marmer geïnspireerd Dekton. De prachtige donkergrij...

  Bekijk product

Kleuren Diresco® kwartscomposiet

Zo uitgebreid als de toepassingsmogelijkheden, zo gevarieerd is ook het kleurengamma. De diverse samenstellingen van kwarts, hars en kleurenpigmenten is de kleurenkaart nagenoeg onbeperkt. Hieronder een selectie van de meeste toegepaste kleuren van Diresco®.

 1. Blad Dekton Zenith (matt)

  Het Dekton Zenith mat tafelblad, is het perfecte blad voor buitengebruik. Het reflecteert niet in de zon, wat...

  Bekijk product
 2. Blad Dekton Domoos (matt)

  Bent u op zoek naar een zwart tafelblad voor uw buitentafel, dan is een Dekton Domoos mat tafelblad een aanrad...

  Bekijk product
 3. Blad Dekton Sirius (texture)

  Een zwart tafelblad of plateau met structuur, het is allemaal mogelijk met Dekton. Het Sirius tafelblad heeft...

  Bekijk product
 4. Blad Dekton Ananké (texture)

  Dekton Ananké heeft over de lengte van het blad lopende groeven, welke het blad een bijzondere structuur geef...

  Bekijk product
 5. Blad Dekton Galema (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Deze steensoort heeft een egale diepgrijze naar taupe...

  Bekijk product
 6. Blad Dekton Korus (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Deze steensoort heeft een donkere grijze egale kleur e...

  Bekijk product
 7. Blad Dekton Ventus (matt)

  Dit Dekton tafelblad is verkrijgbaar in diverse diktes. Deze steensoort heeft een strakke egale lichtgrijze kl...

  Bekijk product