Keramiek

Stijl
 1. (1)
 2. (1)
Materiaal
 1. (1)
 2. (1)
Prijs
0.- 2.729.- 0.- t/m 2.729.-

1 artikelen

1 artikelen

1 artikelen

Keramiek is een veelzijdig product met een waaier aan mogelijkheden in maatwerk zoals keukenwerkbladen, trappen, balie- en tafelbladen. Een keramiek blad is gemaakt van één, twee of zelfs drie dunne lagen keramisch materiaal. Keramisch materiaal is hardgebakken en is daardoor bestemt tegen hitte en is kras -en vlekbestendig. Binnen het assortiment van Hawk hebben we twee soorten keramiek: Lapitec® en Neolith®.


Lapitec® heeft de standaard diktes 12, 20 en 30 mm. Er zijn ongeveer 25 decors/kleuren beschikbaar in de volgende oppervlakte bewerkingen: Dune, Fossil, Arena, Vesuvio, Lithos, Satin en Lux.


Neolith® hanteert nog dunnere standaard maten, te weten: 3, 6, 12 en 20 mm dik. Het assortiment is erg breed met van 44 decors/kleuren verdeeld over zeven collecties. Vrijwel allemaal zijn deze beschikbaar in Satin, Silk, Riverwashed en Polished oppervlaktebewerkingen.

Achtergrond informatie

Keramisch materiaal wordt eerst gebakken onder hoge temperaturen en daarna onder hoge druk samengeperst. Dit maakt keramiek een uitermate sterk en duurzaam materiaal. Keramiek is hittebestendig en het plaatsen van een heet object op het oppervlak van keramiek is dan ook geen probleem. Het voorwerp zal geen afdruk achterlaten. Wij adviseren echter gebruik te maken van een onderzetter voor hete objecten.

Keramiek is een homogeen materiaal, wat wil zeggen dat de samenstelling van keramiek over het gehele oppervlak hetzelfde is. Keramiek kent bovendien een zeer hoge dichtheid. Dit zorgt ervoor dat keramiek waterdicht is en dat bacteriën zich niet in het blad zelf nestelen.

Het materiaal is niet onder de indruk van zware stoten of scherpe objecten. Keramiek is zowel kras-, stoot- als slijtvast. Het enige waar je mee moet oppassen zijn zuren, zware chemicaliën. Het belangrijkste bestanddeel van keramiek, klei, heeft de neiging om met deze twee te reageren.

Plus- en minpunten

 • Zeer hard en krasbestendig
 • Vlekbestendig (zelfs tegen wijn etc.)
 • Onderhoudsarm
 • Hitte en schokbestendig
 • Bestendig tegen vorst en ongevoelig voor UV-stralen
 • Veel verschillende kleuren en afwerking
 • Niet door-en-door gekleurd en lagen zichtbaar
 • Betrekkelijk duur product
 • Door hardheid gevoeliger voor puntbelasting

Voorzorgsmaatregelen

 • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het werkblad;
 • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues;
 • Vermijd direct contact met vlammen;
 • Polijst het oppervlak niet;
 • Vermijd het gebruik van metalen schuursponsen en schurende deeltjes;
 • Snij niet direct op het oppervlak met een keramisch mes, deze zijn vervaardigd uit een materiaal met dezelfde hardheid als het werkblad;

Onderhoud van keramiek

Beschermen

Keramiek bevat geen poriën, wat betekent dat het materiaal niet absorberend is en daardoor makkelijk te reinigen is. Het stoot schimmels en bacteriën af en is daardoor erg hygiënisch. Hierdoor heeft dit soort keramiek geen extra bescherming nodig.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Vlekken kunt u met een sopje of eventueel schuurmiddel verwijderen, kalkplekken kunt u behandelen met natuurazijn. Gebruik echter nooit harde schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Die middelen dient u bij morsen ook direct te verwijderen om blijvende schade te voorkomen. Wij adviseren het gebruik van een snijplank. Het gebruik van een snijplank beschermt uw messen omdat het blad veelal harder is dan het mes.

Technische eigenschappen

Naast de kleur- en textuurrange verschillen de merken keramiek van elkaar. Daarom worden deze hieronder separaat weergegeven.

Eigenschappen Lapitec®

Herkomst Italië
Dichtheid ± 2400 kg per m³
Plaatformaat 1500x3365 mm
Buigsterkte 53 N/mm²
Waterabsorptie 0,1%
Krasbestendigheid 25,5 mm
Vorstbestendigheid Geen schade
Alternatieve benamingen Volkern porselein

Eigenschappen Neolith®

Herkomst Spanje
Dichtheid ± 2400 kg per m³
Plaatformaat 3600x1200 mm | 3200x1500 mm | 3200x1600 mm
Buigsterkte 48-57 N/mm²
Waterabsorptie <0,1%
Krasbestendigheid -
Vorstbestendigheid Geen schade
Alternatieve benamingen Volkern porselein

Varianten

In het kleurenspectrum onderscheiden we de kleuren van keramieken bladen van Lapitec® en die van Neolith®.


Kleuren Lapitec® keramiek

Lapitec® is beschikbaar in meer dan 25 kleuren (ook wel decors) genoemd. De meeste hiervan zijn verkrijgbaar in de verschillende oppervlaktebewerkingen: Dune, Fossil, Arena, Vesuvio, Lithos, Satin en Lux. De Urban Finishes zijn hierop een uitzondering.

Urban Finish

 1. Roma

  Roma
 2. Casablanca

  Casablanca
 3. London

  London
 4. Brooklyn

  Brooklyn

Fossil Finish

 1. Bianco Assoluto

  Bianco Assoluto
 2. Artico

  Artico
 3. Bianco Polare

  Bianco Polare
 4. Bianco Crema

  Bianco Crema
 5. Bianco Crema

  Bianco Crema
 6. Sahara

  Sahara
 7. Avana

  Avana
 8. Tabacco

  Tabacco
 9. Porfico Rosso

  Porfico Rosso
 10. Moca

  Moca
 11. Ebano

  Ebano
 12. Grigio Cemento

  Grigio Cemento
 13. Grigio Piombo

  Grigio Piombo
 14. Antracite

  Antracite
 15. Nero Assoluto

  Nero Assoluto

Arena Finish

Lithos Finish

Dune Finish

Vesuvio Finish

Satin Finish

Lux Finish

Kleuren Neolith® keramiek

Neolith® is beschikbaar in meer dan 44 kleuren (ook wel decors genoemd). Deze kleuren zijn verdeeld over 7 collecties en de meeste in verschillende oppervlaktebewerkingen.

Classtone

Fusion

Iron

Textil

Timber

Colorfeel

Steel