Nieuw: Select voorraad collectie

Bekijk de tafels die uit voorraad leverbaar zijn

Bekijk collectie

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Leisteen is puur natuur. Het zichtoppervlak heeft geen bewerking ondergaan waardoor de gelaagdheid en kleurnuances sterk naar voren komen en een uniek geheel vormen.

Leisteen is evenals marmer een metaform gesteente. Echter wordt leisteen gekenmerkt door een duidelijke dominante foliatie van afwisselende laagjes kwarts met veldspaat en laagjes mica. Door het natuurlijk splijtoppervlak hebben ze veelal een ruw uiterlijk.

Achtergrond informatie

Leisteen ontstaat door omvorming van kleisteen, wat weer uit klei is gevormd. Onder druk van afzettingen gedurende miljoenen jaren tijd is het water uit deze kleilagen geperst. De kleur wordt bepaald door de klei en is daardoor donkergrijs. Doordat leisteen gelaagd is, is het minder hard en ook wat gevoeliger voor vorst dan bijvoorbeeld graniet.

De populairste leisteensoort is 'Black Mustang', welke we dan ook rechtstreeks bij de groeve inkopen. De Black Mustang (vaak ook andersom geschreven) is afkomstig uit Brazilië en wordt vaak ook Black Slate, Monauk Black of Graphite Slate genoemd. De grondstoffen van leisteen, waaronder kwarts, hematiet en pyriet, zijn niet kalkhoudend. Daardoor hebben zuren weinig tot geen invloed op het uiterlijk van de steen.

Plus- en minpunten

 • Puur natuurlijke uitstraling
 • Kleurvast
 • Redelijke krasbestendigheid
 • Niet kalkhoudend, dus zuurbestendig
 • Sterk gelaagd
 • Kan niet volledig tegen vorst

Voorzorgsmaatregelen

Leisteen is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 • Een goede ondersteuning van grote oppervlakken zoals werkbladen, tafelbladen en vensterbanken is van essentieel belang om breuk te voorkomen;
 • Laat leistenen tafelbladen op eenzelfde plaats staan. Het verplaatsen of optillen van het tafelblad kan breuk veroorzaken;
 • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het werkblad;
 • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues en vermijd direct contact met vlammen;
 • Als u reinigingsproducten voor natuursteen gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant. Gebruik de producten altijd goed gedoseerd. Doe eerst een kleine test op een onopvallende plek. 

Onderhoud

Zoals vermeld is leisteen een natuurlijk materiaal. De gelaagdheid en kleurnuances komen sterk naar voren en vormen een uniek geheel. Omdat deze gebruikssporen onderdeel zijn van dit geheel is onderhoud aan leisteen niet strikt noodzakelijk.

Beschermen

Echter indien het oppervlak in contact zal komen met oliën en/of vetten (bijvoorbeeld bij toepassing als tafelblad of werkblad) dient het voor het eerste gebruik preventief te worden behandeld met Lithofin MN Vlekstop . Daarna dient dit twee maal per jaar te worden herhaald (bijvoorbeeld bij het verzetten van de klok naar zomer-/wintertijd). De gebruiksklare impregnering bemoeilijkt het binnendringen van olie, vet en water in het steenoppervlak, het vereenvoudigt het onderhoud en helpt de natuurlijke schoonheid van de steen te bewaren. Naast de normale vlekstop, die min of meer transparant is, is er ook Lithofin MN Vlekstop Plus . Dit middel haalt de kleur van de steen op, waardoor het leisteen een tint donkerder wordt.

Omdat leisteen in tegenstelling tot basalt en hardsteen geen kalk bevat, is het beter bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreiniger, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Dit maakt leisteen uitstekend toepasbaar in bijv. badkamers, waar vaak ontkalkingsmiddelen gebruikt worden.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Voor de dagelijkse reiniging en onderhoud van leisteen raden wij Lithofin Easy Clean aan. Dit reinigt het oppervlak snel en moeiteloos en onderhoudt het oppervlak na het gebruik. Het verwijdert vettig oppervlaktevuil, versterkt de werking van de impregnering en verhindert vlekvorming.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Olie- en vetvlekken zijn veelal een tijdelijk probleem. Een olie- of vetvlek verdwijnt vaak vanzelf. Met name buiten als het leisteen in weer en wind staat, is een vlek veelal snel weer verdwenen. Om een olie- of vetvlek direct te verwijderen, kan Lithofin Oil-Ex worden gebruikt. Een vlek die is ontstaan door een zuur of agressieve schoonmaakmiddelen kunt u niet herstellen.

>

Onderhoudsproducten

 1. Lithofin MN Vlekstop 250ml

  Deze kleinverpakking impregneermiddel Vlekstop, beschermt natuursteen optimaal tegen vlekken. Verhindert verre...

  Bekijk product
 2. Lithofin MN Vlekstop Plus 250ml

  Deze kleinverpakking impregneermiddel Vlekstop Plus, beschermt natuursteen optimaal tegen vlekken. Verhindert...

  Bekijk product
 3. Lithofin Easyclean

  Voor het snel en moeiteloos reinigen van werk- en tafelbladen in natuursteen. Verwijdert vettig oppervlaktevui...

  Bekijk product
 4. Lithofin Oil Ex Vlekkenverwijderaar

  Oil Ex Olievlekken verwijderaar, verwijdert diep ingedrongen was-, vet- en olievlekken. De gebruikers zijn dan...

  Bekijk product

Technische eigenschappen

Herkomst Brazilië
Dichtheid ± 2745 kg/m³
Plaatformaat Maximaal 2400 x 1200 mm
Buigsterkte 38,6 N/mm²
Waterabsorptie 0,48 %
Vorstbestendigheid Matig
Alternatieve benaming Mustang Black, Monouk Black, Black Slate of Graphite Slate/td>

Varianten

 1. Blad 30mm dik Black Mustang leisteen

  Black Mustang is een asgrauwe Leisteen, welke gebruikt wordt voor tafelbladen. Het blad heeft een wat grove ro...

  Bekijk product