Hoe bepaal je het formaat van je tuintafel?

Om het formaat van je nieuwe tuintafel te bepalen zijn er twee belangrijke vragen. Wat zijn de afmetingen van je terras? En hoeveel personen moeten er aan je tuintafel kunnen zitten? Onderstaande praktische tips helpen je het juiste formaat te bepalen.

Tip 1: Loopruimte rondom de tuintafel

Een tuintafel komt het beste tot zijn recht wanneer deze in verhouding is met het terras. Niet te groot, maar ook niet te klein. Houd rekening met de loopruimte. Het is fijn als er voldoende loopruimte (ongeveer 80cm) overblijft wanneer je de tuinstoelen naar achteren schuift. Staat de tuintafel in het looppad ga dan uit van 120 cm. Heb je weinig ruimte op je terras? Kies dan voor een onderstel waarbij de poten zoveel mogelijk op de hoek staan, zodat je de tuinstoelen volledig kunt aanschuiven.

Tip 2: Aantal personen

De afmetingen van je tuintafel zijn afhankelijk van het aantal personen waarvoor de tuintafel geschikt moet zijn. De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig. Staan de poten van de tafel op de hoek, dan zal de tafel nog iets langer en breder moeten zijn.

Tip 3: De breedte van je tuintafel bepalen

Zorg ervoor dat de lengte en breedte van je tuintafel met elkaar in verhouding zijn. Bij een tuintafel van max. 240 cm past een tafelblad van 90 à 100 cm breed. Is je tuintafel groter? Dan is een breedte van 110 cm gebruikelijk. Wil je jouw tuintafel langer laten lijken? Kies dan juist voor een smaller blad (minimaal 80 cm).

Hoe breder je tuintafel hoe meer spullen je erop kwijt kunt. En dat is natuurlijk heel fijn als je buiten wilt eten met vrienden of familie. Een tuintafel die smaller is dan 80cm is niet aan te raden. Het is onhandig en bespaart geen ruimte. Je kun je tuinstoelen namelijk niet aanschuiven, omdat ze elkaar raken onder de tafel.

Bekijk tafelbladen

Tip 4: Poten op de hoek of juist niet

De positie van het onderstel onder het tafelblad is afhankelijk van het model dat je kiest. Wil je veel zitplekken creëren aan de lange zijde van de tuintafel? Kies dan een model dat het tafelblad zoveel mogelijk aan de zijkant draagt. Wil je juist zitplekken op de kopse kant? Ga dan voor een onderstel dat het tafelblad zoveel mogelijk in het midden draagt.

Voorkom irritaties en denk vooraf na over de positie van de tafelpoten. Vind je het fijn om lekker de beentjes te strekken onder de tafel? Zorg er dan voor dat de tafelpoten op de hoek staan. Wil je mensen juist overal rondom de tuintafel laten zitten? Dan kun je de tafelpoten beter onder de tafel plaatsen. Leg je jouw voeten het liefst omhoog? Ga dan voor een steunbalk onder de tuintafel.

Bekijk onderstellen

Kom je er niet uit? Chat met onze klantenservice en stel al je vragen. Of kom naar de showroom in Veghel showroom in Veghel.

Om je een indruk te geven vind je hieronder de meest gekozen afmetingen.