Vijf bewerkingen voor je natuurstenen tuintafel. Waar ga jij voor?

De termen gepolijst, gezoet, geschuurd, leathered en gevlamd vliegen je om de oren als je de werkplaats van Hawk Tuinmeubelen binnenloopt. Maar wat betekenen ze? En wat is het verschil tussen een gepolijst of gevlamd tafelblad? In deze blog vertellen we je alles over de verschillende oppervlakte bewerkingen waaruit je kunt kiezen.

Het begint allemaal in de steengroeve. Meestal worden grote blokken natuursteen gewonnen, waaruit later natuurstenen platen worden gezaagd. De afmeting van de blokken verschilt per groeve en soms ook per steenlaag. Een blok natuursteen kan gemakkelijk 1.5 x 2 x 3 meter groot zijn, met een gewicht van wel 25 ton. De gezaagde platen vormen de basis voor een tafelblad. Het afwerken van het oppervlak is enigszins vergelijkbaar met de afwerking van hout, waarbij je begint met grof schuurpapier om de grove oneffenheden weg te krijgen en daarna steeds fijner schuurpapier gebruikt tot het gewenste uiterlijk wordt bereikt. Hieronder worden de diverse afwerkingen verder toegelicht.

Geschuurd tafelblad

Het schuren verwijdert de zaagmarkeringen en zorgt voor een effen oppervlak. De meeste tafelbladen worden na het schuren verder afgewerkt, door te zoeten, vlammen, polijsten of leatheren. Belgisch en Chinees hardsteen vormen hierop een uitzondering. De geschuurde afwerking geeft de tafel juist een mooi natuurlijk en stoer karakter. In onderstaande afbeelding zie je een Chinees hardstenen blad dat geschuurd is. 

chinees_hardsteen_geschuurd

Gezoet tafelblad

Wanneer je een tafelblad zoet geeft dit een matte en meer natuurlijke uitstraling. Het is stijlvol en past in vrijwel iedere tuin. Een gezoet granieten blad heeft een lichte weerspiegeling (matglanzend). Onze voorkeur gaat uit naar het zoeten van Belgisch hardsteen omdat het proces ervoor zorgt dat de oorspronkelijke kleurnuances extra mooi uitkomen. Ook granieten tafelbladen kunnen worden gezoet. Onderaan deze pagina staan hiervan enkele voorbeelden.

belgisch_hardsteen_gezoet

Gevlamd tafelblad

De meest stoere variant is de oppervlakte bewerking gevlamd. Alleen al het proces is stoer. Door het tafelblad bloot te stellen aan een hete vlam springen er deeltjes van de steen. Na het vlammen wordt de steen geborsteld zodat de meest ruwe deeltjes verdwijnen. Wat overblijft is een prachtig tafelblad dat enigszins ruw aanvoelt. Deze oppervlakte bewerking is een aanrader als je van een industriële tuin houdt.

graniet_gevlamd

Gepolijst tafelblad

Een tuintafel waarin je de weerspiegeling van de tuin ziet is ongetwijfeld gepolijst. Deze oppervlakte bewerking zie je vaak bij een granieten tafelblad en staat bekend om de gladde uitstraling, effen structuur en hoge weerspiegeling. Polijsten zorgt ervoor dat kleuren worden versterkt. Het grote voordeel van polijsten is dat je tafelblad minder gevoelig is voor het intrekken van olie en vet. En dat is dan weer ideaal tijdens de barbecue!

graniet_gepolijst

Leathered tafelblad

Deze oppervlakte bewerking past heel mooi bij een granieten tafelblad. Het geeft je tafel enigszins reliëf terwijl deze toch glad aanvoelt. Als je houdt van een tafel met een stoer en natuurlijk karakter is deze bewerking echt perfect. Tijdens het proces worden de relatief zachte delen uit het materiaal geborsteld, waardoor het reliëf het patroon van de steen volgt. En tot slot nog een heel fijn weetje: door deze bewerking trekken vetvlekken niet snel in je tafelblad.

graniet_leahtered

Kom je er niet uit? Chat met onze klantenservice en stel al je vragen. Of kom naar de showroom in Veghel showroom in Veghel.

Varianten

Hieronder staan onze favoriete bladen per oppervlaktebewerking weergegeven:


Geschuurd


Gezoet

Gevlamd


Gepolijst


Leathered